fredag 3 april 2015

Snabbare Uvar på Ryssberget


Som kontrast till förra årets ruggiga grårugg, bjöd årets GP-premiär på strålande solsken och ljuvliga 8 grader med endast lite isvindstendenser. På startlinjen stod Mattias, Ola , Adde, Anders och Martin. Uppslutningen i övrigt kändes något mindre än vanligt trots det fina vädret men de som ställde upp var till synes mestadels inbitna löparrävar kryddat med lite crossfit-dudes och triathleter.

Delar av LK Uven laddar nervöst innan start

Loppet börjar på ett härligt brutalt vis med en väldigt brant backe (ett så kallat "berg") som på ett effektivt sätt marinerar löparnas ben, lungor och psyke för att de sista 10 km av loppet ska bli lite mer intressanta. Martin satte stopp för alla spekulationer om att han skulle vara skärrad av favoritskapet i GP och satte av i ganska hårt tempo uppför berget. Bakom honom positionerade sig Adde och Ola för sig medan Anders och Mattias slog följe. Det luktade tvekamper lång väg.


Första varvet blev ganska avvaktande, Martin plockade en del placeringar och höll god fart. Det rapporterdades även att Adde och Ola låg tillsammans och grubblade över om det skulle bli en repris av förra årets magiska spurtduell. Backarna gjorde sitt jobb för att bryta ner löparna men de kunde ändå öka något under varv två. Martin stressades främst av att hamna mitt i duellen mellan näst snabbaste och tredje snabbaste dam vilket gjorde att han fick god sparring så att han kunde komma in som tvåa i motionsklassen på 51:49, 50 sekunder snabbare än i fjol.


Martin imponerade i dagens lopp Foto: Anders Hansson

Bakom honom hade Ola, precis som ifjol ryckt ifrån Adde. Han tryckte på så hårt han kunde för att inte spurtkanonen skulle kommer i den sista backen ner mot målområdet och i år höll det hela vägen. Ola kom som nia i motionsklassen på 56:24, 42 sekunder snabbare än i fjol. Adde spurtade in som elva, strax efter på 56:39 , även han snabbare än förra året då han ju hade samma tid som Ola (någon tusendel snabbare till och med).


Ola spurtar mot mål. Trött men uppmärksam bakåt

Adde trycker ut det sista


Dagens sista UV-duell slutade med en rejäl överraskning och ett rejält pers. Mattias chockade kvällspressen med att ösa in på 1:01:30 , vilket ger ett snitt på 4:46 per kilometer på den tuffa banan. Anders kom in en halv minut senare på 1:01:58. Detta ska jämföras med 1:08:22 i förra årets lopp, ett helt galet pers således. 

Mattias i en hård spurtduell, motståndaren ser ut att ha rätt inställning till smärta
Att springa tävling ska inte vara skönt

Uv-säsongen 2015 är igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar