söndag 29 juli 2012

Chocken på Åsen

Världshistoriens fjärde Åsulllslopp avgjordes på söndagen och det blev en dramatisk historia. Martin Stigmar, GP-ledare och tillika storfavorit till en tredje raka Åsullsseger behagade dyka upp strax innan start då resten av startfältet redan stod och väntade i startområdet. Att Åsulllen är ett viktigt lopp i Grand Prix märktes då samtliga topp-5 löpare förutom fyran Per-Åke Frostell fanns bland de startande då många poäng skulle fördelas i det högt viktade loppet.

Cirka 20 sekunder efter att loppet satts igång kom det ca 50 cyklister nedför åsen i 70 knyck vilket gjorde att den typiska Åsullls-känslan infann sig och de manliga uvarnas Prefontainefrisyrer fladdrade i fartvinden.


Tour de what?


Martin som hade studerat de brittiska cyklisternas taktik under OS-linjeloppet fokuserade på att skaffa sig en betryggande ledning till Adde och på så sätt bevaka sin överlägsenhet utan att förta sig för mycket. Efter en hyfsad öppning i startbranten slogs takten av en smula men kontrollen tycktes ändå fullständig och tiden landade på 14:11, 50 sekunder långsammare än förra årets segertid . 

Adde siktade på att göra sitt eget lopp men ändå hålla ett så pass eldigt tempo så att Emma skulle hamna ca 2 minuter efter i mål. På detta lade han in en patenterad ”Adde-Spurt” för att säkra silvret på 14:56.


Adde testar vaden i 6% lutning
Emma lade sig kloss i rygg på Anders som hade en mycket bra debut på åsen och åkte med en bra bit. När hon sedan växlade tempo och körde stenhårt för seger kunde inte Anders följa utan fick nöja sig med en fjärdeplats idag på 16:19 . Emma rusade in på 15:40.


Emma mot en betryggande seger

Den efterföljande sammanräkningen av tiderna var ett tragiskt kapitel. Lyckligtvis fanns inga kameror igång när Adde ”Lenny Kravitz” Persson räknade ut vem av  Martin ”Zoolander” Stigmar och Emma ”Hansel” Blomsterberg som vunnit men följande videoklipp beskriver stämningen och löparnas reaktioner på åsen på ett realistiskt sätt.


Emmas tid räknades om till 13:47, vilket räckte till seger med betryggande 20 sekunders marginal. För GP innebär detta att Adde tar ett älgakliv uppåt i tabellen till en fjärdeplats och att Emma sprintar om Anders till en silverplats. Nästa lopp är ytterligare ett egenarrangerat lopp Pre Tartan 5K Challenge, 18/8 , det kommer att bli stenhårt.


1 kommentar:

  1. Haha, det är jag och Lenny som är bäst på att förmedla sådana nyheter!

    SvaraRadera