söndag 26 november 2017

Rafflande Final i Äspödjupet

I lördags var det dags för final i den nionde upplagan av Uv Grand Prix. Som vanligt var det Äspöloppet utanför Oskarshamn som fått äran att vara arena för denna prestigefyllda urladdning. Förutsättningarna var i år mer ovissa än någonsin, med endast 1.4 poäng mellan ettan Ola och trean Emma (och sedan 5.4 poäng ner till fyran Frasse) var det placeringarna i gruvan som skulle fördela medaljerna.

Uppladdning och uppsnack på den officiella Uv-restaurangen


6 uvar var på plats. Förhandstipsen var att det skulle bli en hård kamp mellan Martin och Emma om guldet, för inte skulle väl Ola kunna klippa någon av dem? Anders A, som är näst snabbaste uv i Äspö genom tiderna kan ju ställa till det i kampen om den eftertraktade Ugglis som uvsegraren i Äspö plockar hem, men var för långt bakom i sammandraget för att kunna upprepa 2014 års GP-seger. Debuterande Frasse var påtagligt nervös för vad som väntade honom. Adde skulle visa Ola var skåpet ska stå och ge Frasse betalt för gammal Yddingeost.

Alla uvar startade i det fullsatta Heat B med 50 hungriga löpare på startlinjen. När “Skånes” startarm sänktes blev Anders A och Martin lite förvånade av den passiva löpningen från övriga så de fick ta initiativet. De drog ifrån de övriga och matade på sida vid sida upp mot ytan.

Redo för start

Med drygt 2000 kvar till ytan tog Anders en kort bensträckare varpå Martin låtsades vara pigg och fräsch och fick en liten lucka. Två gubbar dök då upp från ingenstans och stressade Anders som fick börja springa igen. De hetsade även Martin (som trodde att de var Anders) att fortsätta mala och inte ge upp för kroppens vilja att ta en liten gångpaus.

Ola överraskade genom att lägga sig bakom Adde istället för att Stigmar-mala ner honom som annars brukar vara det enda som fungerar. Emma lade sig en bit bakom och lurade. Adde väntade till ca kilometern kvar innan han kände lite på Ola som valde att inte hänga på. Emma gjorde även en stöt och nötte om Ola strax efter.


Adde nötte ner Ola och såg till att han åt nyttigt

Anders körde sitt eget race för att tackla den okända utmaningen . Han sprang fint i mål på 28:53 som räckte till en 26e plats i det fina startfältet.  

Först i mål i heatet blev Martin som lite oväntat slog till med nytt personligt rekord 23:24, två sekunder bättre än toppnoteringen från 2011. Anders blev fyra i heatet på 24:54 och var rejält sliten som sig bör efter den stora urladdningen. Tredje uv upp ur djupet var Adde som snyggt spurtade förbi Henrik Johansson två meter från mållinjen, tiden blev 26:17.

Emma kom i mål som fjärde dam på 26:46, tiden är ett par minuter (!) snabbare än den tuffa resan i fjol. Omräknat blir detta 23:31 vilket gör att hon missar Gp-segern med 7 sekunder. Nesligt men detta visar att Emma är på väg tillbaka på allvar och en andraplats i GP är få förunnat.

Ola hade en hård resa och kom i mål på 27:09, nästan två minuter långsammare än förra årets fina lopp.

Martin plockar därmed hem en storslam med både vinst av Ugglis och Grand Prix. Detta är gammeluvens fjärde GP -seger. Tvåa i grand prix blir Emma följd av Ola. Frasse tar hem en respektabel fjärdeplats i sitt första år på touren. Adde och Anders gick båda om Larsson i tabellen. I och med att Adde lyckades tvåla till Ola höll han Anders bakom sig och slutade på en femte plats före Anders på en sjätte plats.

Årets prispall i Uv GP
LK Uven tackar för årets säsong och siktar nu på nästa års GP . Den tioende i ordningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar