onsdag 20 juli 2016

Tre uvar flaxade i natten

Det skulle visa sig att bara tre uvar var av det rätta nattuggle-virket 2016. När klockan slog 03.00 var det bara Emma och Adde som dykt upp vid checkpointen i Utvälinge på nordostsidan av Kullahalvön, men det visade sig att Martin S också var på ingång och efter överläggningar sköts starten fram så att även han fick hänga med. Årets rutt var ovanligt lång, 19km längs kusten från Skäret till Utvälinge. I Utvälinge var det planerat frukost och bad, men väderleken var inte så inställd på bad. Istället värmde kaffet de något frusna uvarna i gryningen.


Taggade uvar vid starten

Klockan hade väl tickat upp mot halv fyra när det tre ystra uvarna flög iväg från Skärets hamn och efter en riktigt besvärlig första kilometer på klapperstensstrand infann lugnet sig när leden svängde upp i skogsbrynet. Så pass lugnt att vissa uvar kanske sprang och somnade vilket ledde till mer eller mindre avancerade vurpor. Inga ben eller vingar bröts.

Efter sju kilometer fenomenalt vacker månskenslöpning ledde leden ut på ett fält med betande kor. För att vara helt säker på att undvika närkontakt ledde Adde ut sällskapet i meterhöga brännässlor, men det dröjde inte länge förrän gruppen var tillbaka på leden igen, med elstängsel mellan sig och de yrvakna korna. Detta stängsellöpande och kotittande avsnitt av leden höll i sig ganska många kilometer och uvarna började känna en viss trötthet. Hur långt kunde det vara kvar till mål? Hade Martin bakat frallor? Hade Adde med kaffe?


Månskenslöpning längs havet



Humöret steg när löpningen åter blev strandnära och målet skymtades vid horisonten. Inte ens de lite tungsprungna strandängarna på slutet kunde hindra uvarna att avsluta årets nattuggla i ett rasande tempo. Den efterföljande frukostfrossan med utsikt över Skälderviken lämnade inget övrigt att önska, förutom möjligen fler uvar på startlinjen.


Något frusna och trötta frukostuvar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar