söndag 11 oktober 2015

Uvar i blåsväder i New York

Även förra helgen var det uvar ute och flög i världen med halvmaraton på menyn. Robert och Martin var ute i rejäl snålblåst och busväder i New York.

Bay Ridge Half Marathon
Det var undergroundtävling som gällde. Drygt 400 löpare samlades under en bro i Brooklyn när Trimara sports anordnade Bay Ridge Half Marathon. Nybakade bagles, powerbars , bananas , t-shirts och inte minst Gatorade kunde förtäras både innan och efter loppet när löparna tog skydd för regnet och blåsten. Arrangemanget och banan var enkelt men genialiskt. Endast en handfull funktionärer behövdes för att hålla koll så att alla löpare hittade rätt (och fick sina bagels).

Uvar innan start
 Banan gick längs Bay Ridge och var en multipel loop vilket gjorde att löparna mötte varandra ett flertal gånger. Vågorna sköljde in över banan på sina ställen men regnet slutade lämpligt nog att piska endast minuter innan start.

Martin var ganska långt bak i fältet från start och insåg snabbt att den grupp med ca 9 personer som stack iväg som ett skott inte skulle vara aktuell att hänga med. Däremot var det en liten grupp en bit bakom som han kunde hänga och efter ca 5 km rycka sig loss ifrån. Första fem gick oväntat och lite oroväckande snabbt med kilometrar en bit under 4 minuter.

Martin börjar plocka placeringar (och springer och fotar)
Han lyckades dock hålla ett bra tempo utan att förta sig och insåg med 5 kilometer kvar att det kunde bli en riktigt bra tid. Sista 5 tryckte han på så hårt det gick både för att hålla de jagande bakom sig och för att putsa tiden. Han tryckte sig imål efter de sista 2 km i intensiv motvind på 1:24:58. Personligt rekord med 1 sekund. Det räckte till en seger i 40-45 –klassen och en tionde plats totalt.

Martin stormar i trans mot segern
Robert som sprang sin första halvmaraton höll ett riktigt fint och stabilt tempo. Efter 15 kilometer fick han tyvärr ont i knäet och fick börja justera löpsteget. Detta gjorde att han dessutom fick problem med höften så de sista kilometerna var en karaktärsprövning. Han kämpade sig i mål på 1:58:08 och en 14e plats i sin åldersgrupp (132 a plats totalt).
Robert matar på i ett kylslaget New York
Martin slår sig in på andra plats i halvaraligan och nosar nu Ola i nacken i sammanställningen. Robert går upp i topp 10 när han petar ner Gunde till en elfte plats.