tisdag 16 september 2014

Frenesi och Rekordslakt i Helsingborg

I lördags var det urpremiär för Helsingborg Marathon. Trots den respektingivande distansen och den väntat tuffa banan var det många uvar på plats och det blev en hård kamp om poängen.


Marauppställningen

Hittills obesegrade Anders A skulle försöka visa hur han står sig över de riktigt långa distanserna då både Martin och Emma gärna skulle vilja ta i alla fall en seger mot nykomlingen. Emma , som mörkat formen i år väntades fullkomligt krossa sitt mararekord och personliga rekord skulle behövas av både Martin och Anders för att kunna mäta sig med henne.

Nu var det inte nog med det, Ola gjorde maradebut och hade till och med kört ett långpass på 21 km med gott resultat. Nosande i hans hälar väntades gammeluven Erik stressa honom i sin maradebut. Erik som äntligen går in i GP efter lite väl mycket mountainbike på senare år. Och vilken kamp det blev på alla plan.

Anders och Martin bröt sig snabbt loss för att arbeta fram en chans till segern. Anders tog snabbt kommandot och ledde efter 5 km med 1 sekund. Avståndet hade sedan ökat vid passering 10 km till hela 7 sekunder. Här var fältet ganska samlat och Uvarna hade 90 löpare framför sig. Avståndet ökade sedan över fälten  och var ganska stort men i en nedförsbacke i Ramlösa gled Martin ikapp och vid 15 km, strax innan man tog ett halvt varv på Helsingborgs terrängloppbanan låg Martin 1 sekund före. 

Efter detta gled Anders dock sakta men säkert ifrån. Uvarna höll ett fint och jämt tempo hela vägen , även under den tunga sista milen då de plockade nästan hälften av löparna som var framför. Martin tände till lite mellan 30-35 och knaprade in 15 sekunder men Anders avslutade de sista 2 km i 4:17-tempo för att visa var skåpet skulle stå. Anders kom i mål på 3:12:01, en fantastiskt bra tid som skickade hans gamla pers tillbaka till stenåldern. Två och en halv minut senare kom Martin i mål på sitt nya pers 3:14:32, ett pers med nästan 9 minuter.

Bakom denna tvekamp utspelade sig ett galet triangeldrama. Ola, som ville visa Emma var skåpet ska stå, drog iväg som en gasell och låg efter 5 km 19 sekunder före Emma. Efter en mil var avståndet 1:10. Emma löpte lugnt och metodiskt i sällskap av Erik som hängde på tillsammans med UV-prospektet Daniel Cervera som även han maradebuterade.

Avståndet växte och efter halva distansen ledde Ola (1:47:58) med 1:29. Emma höll fortfarande ihop med Erik och Daniel men verkade inte stressad av läget. Nu ökade Emma dock takten lite, gled ifrån Erik och tog upp jakten på Ola och för att matcha Anders/Martin i sammanräkningen. Efter 30 km hade avståndet till Ola krympt till 58 sekunder.  Mellan 30-35 km plockade Emma sedan 30 sekunder per kilometer på Ola som nu gnällde ganska högt av krampkänningar. Vid 35 var hon om och ledde med en minut. Bakom hade även Erik det kämpigt och kunde inte jobba ikapp någon av de framförvarande.

Trots att Emma drabbades av sömnlängtan de sista 2 kilometrarna kunde hon spurta in på 3:41:28, personligt rekord med 11 minuter. Det räckte inte riktigt till mot Martin och Anders då tiden räknas om till 3:14:53. Ola rusade in på fina 3:47:44 i sin premiär följd av Erik som klarade 4-målet med solklara 5 minuter (3:55:05) i sin premiär.

Ett fantastiskt fint lopp med mycket bra publik och många trevliga löpare i startfältet. Stämningen var på topp både kring och i banan. LK Uven lyfter på hatten för arrangörerna och hoppas på ett återbesök nästa år.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar