tisdag 10 maj 2011

Juryn sammanträder fortfarande om Lundaloppet

I strålande sommarväder avgjordes Lundaloppet i lördags; en riktig löparfest med 4000 deltagare och inte mindre än fem uvar på startlinjen. The usual suspects Stigmar och Adde, David som övat lite mer sedan Skrylleloppet och årsdebutanterna Anders ooh Erik. Och det var just mellan Anders och Erik som en rafflande duell om tredjeplatsen, som ännu inte är avgjord, skulle utspela sig. Fakta i målet är 1) Anders spurtade förbi Erik på upploppet 2) Erik fick en bättre tid enligt resultatlistan eftersom han passerade startlinjen senare än Anders. Juryn är oenig om vem som ska tilldelas tredjeplatsen och vi välkomnar därför en debatt i kommentarsfältet huruvida man ska döma på tid eller på placering. I skuggan av detta drama slog Stigmar till med ett fantastiskt lopp och tog enkelt segern på 37:40. Bakom honom yrade Adde, som första löpare i regelmentsenlig uv-tävlingsdräkt, in på 43:03. På femteplats sprang David in på 56:07 trots att han enligt uppgift stämt träff med väggen redan på kilometer två. Poängtabellen i GP kommer att uppdateras så fort enighet råder angående tredjeplatsen.

2 kommentarer:

 1. Min syn på saken:

  Såhär säger reglerna officiellt:

  Chipstidtagning:
  För masslopp - där det kan ta många minuter innan alla startande har passerat startlinjen kan chipssystemet också enkelt i efterhand tillhandahålla den individuella "nettotiden" från startlinje till mållinje. Observera dock att det officiella resultatet (sluttiden) förstås alltid är bruttotiden från det loppet startades ("startskottet) till dess löparen nått mållinjen.

  Och ett intressant inlägg i debatten om det orättvisa att döma efter nettotiden: http://beta.marathon.se/aktuellt/rattvisa-nettotider-inte-alltid-rattvisa

  Min uppfattning är alltså att den som kommer först i mål ska dömas som segrare om starten sker oseedat som i Lundaloppet.

  SvaraRadera
 2. En skillnad är att jag inte ser Lundaloppet som oseedat. Hade vi inte varit ett så väluppfostrat och artigt folk så kanske det hade gått att se det på det sättet men så är ju inte verkligheten. I det aktuella fallet slussades vi in i olika startfållor där glidare som jag och Adde ställde oss längst fram där vi var över mattan på ca 3 sekunder medan Anders och David som startade i 50-gruppen fick vänta/gå ett bra tag innan de kom över mattan och Erik som stod i gränsen mellan 50 och 55 gruppen fick vänta ännu längre.

  Så länge vi inte kan starta exakt samtidigt utan att bryta mot gentlemannaregler, dvs att ställa sig längst fram trots denna indelning tycker inte jag vi kan gå på bruttotiden. Alternativet är att vi alla kommer överens om en startfålla att starta i så att vi kan springa på lika villkor.

  Det kan också vara svårt att veta vem som kommer först över mållinjen vid större lopp som t ex Göteborgsvarvet. Vad ska gälla för regler där? Skall alla uvar i samma startgrupp köra på bruttotid? Då startgrupperna är flera tusen löpare stora kan detta bli lurigt att ha koll på. Ska vi anlita egna kontrollanter?
  Som ni kanske gissat tycker jag att nettotiden ska gälla. För omväxling till detta kan jag rekommendera Lidingöloppet där bruttotid gäller inom startgrupperna, men då sköts detta av loppets funktionärer.

  SvaraRadera