lördag 28 november 2015

Martin S vann UV Grand Prix 2015


Som brukligt packades ett antal bilar fulla med uvar nere i Skåne för att färdas den långa vägen till Oskarshamn för Äspöloppet som år efter år fått äran att vara Grand Finale i Uv Grand Prix. Ingen av uvarna fick ge återbud pga kräksjuka, förkylning eller något annat trams så det var tio sugna fjäderfän som reste mot en övernattning i Gunnarsö och smärtan nere Äspötunneln.

Uvens upsställning i Finalen , Bakre raden från vänster: Adde, Martin S, Fredde Uv, Anders H, Anders A, MArtin L, Ola, Mattias, Cosmin. Längst fram : Emma.
Det var tight i toppen av GP innan loppet. Med största sannolikhet skulle den av Martin S och Ola som var först över mållinjen vinna den åtråvärda GP-titeln. Bakom jagade Emma som hade en teoretisk chans att sno guld eller silver men fokuserade på bronset samt att försöka vinna Gruv-Trofén ”Ugglis” för tredje raka året. Det skulle bli extra hårt i år eftersom både Anders A och den dammiga rutinerade uven Martin Larsson (som vunnit ”Ugglis” tre gånger tidigare), var sugna. Övriga uvar på plats var persmaskinen Anders H, gruvuven Fredde Uv, årets komet Mattias, gruvarbetsstarke Cosmin och Adde som visat grym form i höst och är erkänt stark i gruvan.  

Larsson suktar likt Gollum efter Ugglis, köper Emma hans trevliga uppsyn?
Något som man slogs av i årets Äspölopp var hur alla blivit minst 20 år yngre. Förutom LK Uven som plötsligt framstod som ett gäng farbröder och tant som satt nere i hörnan och grymtade under genomgången....upp till bevis när mjölksyran började trycka på då.....

Cosmin fokuserad innan start
Samtliga var jävulskt övertända innan start, Mattias var så övertänd att han inte förstod att han var gravt magsjuk trots att han kräktes ymnigt. När starten på B-heatet gick bröt sig snabbt fyra uvar ut i en klunga. Martin S låg främst följd av Martin L , Anders A och Ola. Efter 5-6 hundra trippade Ola förbi och försökte känna på fältet, skulle han kunna hota om GP-segern trots allt? Efterknappa kilometern ökade Martin L lite på steglängden och gled ifrån de övriga. Minuten senare släppte Ola som hade gått ut hårt och försvann ner i djupet som Frodo när han ramlar i träsket i den andra ”Sagan om…” -filmen. Bakom honom jagade en Orc som heter Adde, Ola visste att det bara var en tidsfråga…..

Mattias undrar om han gjorde rätt som åkte ner i gruvan
Anders A hängde Martin likt han gjorde på Lunds IP vilket ju var psykiskt påfrestande för den förstnämnde. Efter ett tag sprintade han dessutom om. Martin lär ha tänkt ”vaffan…ähh well fuck-it” och kollat bakåt lite diskret efter brorsan. Några tiotal sekunder senare började Anders överraskande gå  och Martin kunde tuffa om igen. Ett par minuter senare sprintade Anders om igen…..började gå och så höll de på så ett par gånger men Martin krympte avstånden hela tiden och tillslut var luckan för stor.

Bakom täten hade Adde rätat upp kroppen och börjat plocka placeringar. Emma sprangs om och jakten på Ola intensifierades. Han plockade damtäten och sedan också den påtagligt tagna Ola.

Martin L var först i mål av uvarna som segrare i B-heatet. Hans fantastiska tid 21:34 är personligt rekord och även Klubbrekord i Äspöloppet. En värdig vinnare att lyfta Ugglis ännu en gång.

Larsson triumferar med Ugglis
Martin S kom in som tvåa i B-heatet på 23:36, hans tredje bästa tid i loppet av de 11 gångerna han sprungit. Anders A nådde inte riktigt upp till förra årets fina lopp men spurtade in nästan död på 24:03 i sitt andra lopp. Addes 24:23 är en återkomst som heter duga. Han har varit under 24 minuter tidigare men det har varit ett gäng hårda år för veteranen som nu är riktigt het igen.

Martin vann årets Grand Prix, här med vandringspriset
Ola stapplade i mål en stund senare, en halv minut snabbare än i fjol på 25:06, riktigt bra även det.  Emma som av någon konstig anledning var lite psykiskt knäckt av gruvans demoner i kombination med de nya, unga orienterartjejerna som plötsligt dykt upp, slog till med pers, 1 minut bättre än i fjol , 25:34. Det räckte till en andraplats bland uvarna idag och en sjätteplats totalt bland damerna.

Nästa uv över mållinjen var Anders H på 28:03 vilket inte riktigt räckte till att slå förra årets pers. Däremot räckte det till att i år ta revanch mot Fredde som kom in på 29:09. Fredde brukar annars kunna straffa Anders i lopp som går mycket uppför. Nästa tvekamp var mellan Cosmin och Mattias. Cosmin såg stark ut i 2 km men fick sedan någon slags syrebrist i benmusklerna och fick kämpa hårt de sista 1.5. Han passade på att springa om Mattias de gånger denne var tvungen att kräkas så det blev en prövning för båda (samt för Cosmins immunförsvar). Mattias kunde till slut dra det längsta strået när han gick in på 32:14 påtagligt vit i ansiktet. Cosmin sprintade in på 32:24 i sitt andra Äspölopp.

Resultatet innebär att Martin S vinner UV GP för första gången sedan 2011. Tvåa för andra året i rad blir Ola och Emma tar bronset efter en fantastisk höst.

Ola firar GP-silvret
Stort tack till arrangörerna för Äspöloppet som återigen gjorde ett riktigt bra jobb. Vi hoppas vi kan komma tillbaka nästa år och plåga oss igen…..Alla uvar som ställt upp i UV GP 2015 ska ha en stor eloge. Nu börjar vinterträningen. Kör hårt!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar