lördag 18 juli 2015

Rekordmånga led ont i Åsulllen


Åsulllen är ett LK Uven -lopp som nu har ett antal år på nacken men som nu har smugit sig upp som en riktig sommarklassiker. Från att ha börjat som ett obskyrt event 2010 med endast tre deltagare, har loppet det senaste åren exploderat med minst hundra procent.

LK Uven på Hallandsåsen
I år var det ett riktigt getingbo av löpare som tagit sig till civilisationens utkanter. På gamla E6 utanför Båstad vimlade det som vanligt av klättringssugna cyklister, lastbilar som tydligen följt någon GPS-karta från 80-talet och husbilar som gissningsvis ville kolla in loppet.

Cosmin tillbaka i Uv-färgerna

Storfavorit till seger var Emma som vunnit båda gångerna hon ställt upp i Åsulllen och det skulle mycket till om Martin och de andra skulle förhindra en tredje triumf på Hallandsås. Martin skulle samtidigt se till så att inte broder Ola och Adde kunde hota och ställa till med trubbel. Fighten mellan Ola och Adde är alltid intensiv och där bakom fanns persmaskinerna Mattias och Anders som dessutom hade konkurrens av giftige debutanten Robert och återvändande veteranen Cosmin som fans känner igen från bland annat Äspöloppet 2009.

Martin försökte direkt visa Ola och de andra hur en grill ska tändas och satte hög fart upp för branten, förhoppningen var att de skulle vika sig tämligen omgående så att resten av resan skulle kunna vara relativt skonsam. Efter en knapp kilometer började avståndet till de bakomvarande dras ut lite men framförallt Ola frustade på som en springzombie så det fick bli för Martin att hålla tempot uppe och producera mjölksyra hela vägen. 

Emma mot tredje Ulll-segern
Kampen mellan Emma och Mattias skulle bli en klassisk dragkamp och lite längre ner i fältet avancerade Robban förbi Cosmin och satte siktet på Anders. Adde var tvungen att släppa en liten lucka till Ola och fick sedan trycka ut allt för att hålla de jagande bakom på behörigt avstånd.

Mattias stapplar i mål påhejad av Adde

 Martin lyckades hålla Ola bakom sig och vek sig över mållinjen på 14:15. 16.2 sekunder senare rusade Ola in på 14:31.20. Adde rasade i mål knapt halvminuten senare på fina 14:54 och blev välförtjänt liggande i målområdet. Emma hade på upploppet Mattias i hasorna men kunde trycka ifrån lite extra på slutet och höll honom ett par sekunder bakom. Emma hade 15:15 vilket med god marginal räckte till seger i loppet.

Debuterande Robert imponerade på mer än ett sätt
Minuten senare var det dags för dagens spurt. Robert och Anders låg jämsides med 200 m kvar men Robert lade in en monsterspurt och vann till sist med 15 sekunder. Robert hade 15:56 och Anders krossade sitt pers med sina 16:11. Cosmin kom in en stund senare på 18:16 och en fin 7:e plats. 

Dagens lopp innebar att Ola är ny ledare i Grand Prix. Martin tog sig också förbi Anders A i toppen. Adde gnetade sig om Anders H och huserar nu på en fjärde plats. Emma tog ett jättekliv mot att vara med i matchen om medaljerna igen. Hösten kommer att bli sjukt spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar