onsdag 28 november 2012

Emma tog hem Totalsegern i Grand Prix

Emma Blomsterberg tog efter en tredjeplats i Äspö och galet stabil säsong, sin första seger i Uv Grand Prix. Hon bryter därmed Martin Stigmars segersvit efter två raka mästerskap.

Årets totalsegrare

Stor dramatik utspelade sig dygnet innan det stora avgörandet i årets Uv Grand Prix. Först tvingades skogs och gruv-uven Cosmin Dragu lämna återbud pga den väldigt vanliga åkomman ”sjukt barn” sedan släpptes nästa bomb på eftermiddagen när Adde meddelade att även han blev tvungen att stanna i de lärdas stad (Lund, inte Uppsala) istället för att åka till kraftstaden Oskarshamn.


Detta gjorde att endast en katastrof skulle kunna hindra Emma från att ta hem sin första totalseger i Uv Grand Prix.



Årets laguppställning (minus Per-Åke som var på walkabout)

Till slut blev det sju uvar som kom till start i årets Äspölopp. Martin Stigmar hade sikte på att försvara den vackra vandringspokalen som går till Uv-segraren i loppet samt hade sikte på att berga silvret i GP.  Kampen om tygugglan skulle bli hård eftersom både Emma och Uv-debutanten Mikael Nilsson var tuffa konkurrenter om trofén. Anders hade nu bronsläge även om det skulle bli tufft. Han var tvungen att ta en tredjeplats för att passera Adde som satt i kostym i soffan nere i Lund och tittade på någon inspelad Arsenalmatch. Förutom trion ovan var Anders tvungen att värja sig mot enligt ryktet starke Roger Salminen, stenhårde Per-Åke Frostell och den i Äspöbacken erkänt sege gubben Fredrik Lefdal (Fredrik hade 26:01 I loppet  2007).



Alla uvar sprang i år i B-Heatet och stämningen var tät i väntan på startskottet. Debutanterna var nervösa för att de inte riktigt visste vad som väntade dem medan veteranerna var nervösa för de visste precis vad som väntade dem. Nytt för i år var att det inte bara låg en svag doft av svavel, den stämningsfulla doften av krut var också påtagligt närvarande.


Börjar närma sig start

När startskottet gick var det Martin och Mikael som snabbt visade att kampen skulle stå mellan dem. Mikael öppnade snabbast men efter 6-700 m var Martin i kapp och lade sig bakom en stund. Efter ca en kilometer gick han ifrån en bit och lyckades hålla ett avstånd som gjorde eventuella spurtförsök svåra. Martin gick imål på 23:23 vilket var personligt rekord i Äspö, Mikael kom in som tvåa på 24:00 och båda två var mycket nöjda med sina lopp. I B-heatet räckte detta till en andra och tredje plats bakom damsegraren Amanda Leo som kom in på fina 22:53 (officiellt än så länge 23:10).


Per-Åke i efterloppskoma
Bakom var det en hård kamp mellan Emma, Fredde och Anders. Emma och Fredde skiftade plats ett par gånger i början, framförallt under diverse gångpauser, men sedan seglade Emma iväg och kunde hålla undan med ett ganska betryggande avstånd. Hon kom i mål på 27:49. Efter henne spurtade Fredde i mål på 28:36 följd av Anders strax efter på 28:59
Adde var nöjd med bronsmedaljen i GP

Roger Salminen hade det tufft i den krut-svaveldoftande backen men kämpade i mål på 31:21, följd av Per-Åke som spurtade ifrån ett gäng chockade tyskar på 36:44.
Dessa resultat gav en sluttabell med Emma som segrare följd av Martin på silverplats. Adde snuvade med hjälp av Fredde och Mikael Anders på tredjeplatsen och hade kunnat vara med via satellit och göra en kommentar. 

Uv-Trofeen stannade i Martins ägo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar