torsdag 27 maj 2010

Göteborgsvarvet, den officiella versionen

Från vår löpande korrespondent Stigmar:

Meterologerna hade lovat 20 grader och sol denna göteborgsvarvslördag. Det slutade på 26 grader i skuggan men detta var inget som de tre Uvarna som stod på startlinjen brydde sig om. Martin Stigmar som efter sina 38:07 på Springtime i Helsingborg skrävlade om att han skulle nedåt 1:27, fick ett ”då hänger jag på dig” från ny-uven Mikael Carlsson som dundrade in på 38:45 på Lundaloppet för två veckor sedan. Martin Larsson som startade i startgruppen framför låtsades vara skärrad och i sann Tyson Gay -anda sade sig vara glad om han klarade sub 1:30 med sin form (en osäkerhet som ju hans öppnande 5 km visar nedan).

Trots trängslen i startgrupp 1b gick det undan. Det var aldrig någon risk att Stigmar hämmades av sölkorvarna här inte. Micke hamnade en liten bit efter men öppnade i ett bra tempo. En bit uppför Älvsborgsbron, efter de fem första kilometrarna klockades Stigmar på 20:34. Strax därefter följde Micke på 21:01. En stund tidigare hade Larsson dånat förbi efter 19:49.

Efter bron kom det långa flacka parti som samtliga uvar såg fram emot. Men istället för att kunna ligga o tugga på i hög fart började maskinerna hacka en liten aning. 8 km var en gemensam nämnare för när det roliga tog slut. Efter 10 km ledde fortfarande Larsson på stabila 40:29. Drygt 45 sekunder före Stigmar på 41:17 och 1:45 före Micke på 42:46.

Här började problemen på allvar för Micke, en vilopaus i gräset efter 12 var en av höjdpunkterna. Larsson började också vackla och sade sig vara orolig för de hungriga uvarna bakom sig. Stigmar försökte förtvivlat justera ner farten något samtidigt som Götaälvsbrons siluett närmade sig i fjärran. Vid 15 km ledde Larsson fortfarande på 1:02:17, Stigmar tvåa på 1:02:40 och Micke, nu rejält tagen klockades på 1:09:44.

Götaälvsbrons varma asfalt nötte ner krafterna. Detta följdes av Avenyns ”Charmiga” uppförsbacke upp mot en go gubbe -staty. Stigmar tog två 45-sekunderspauser i vardera änden på Avenyn och sörplade Enervit Liquid. Larsson spanade förtvivlat efter sina förföljare på återvägen ner för avenyn utan att se någon av dem. Micke kommer inte ihåg så värst mycket. När det var 4 kilometer kvar räknade Stigmar med hjälp av sina mattekunskaper ut att sub 1:30 -målet inte tillät någrafler drickapauser eller kilometrar över 4:20 (han kan inte redogöra för den uträkningen nu i efterhand).

Sista kilometrarna var helt galna. Ett fält löpare i jämnt tempo där flertalet efterhand likt galopphästar i en travtävling försvann bakåt i fältet. Larssons enorma öppning straffade sig tillslut och Stigmar gick i mål på 1:29:19 mot Larssons 1:29:44. Micke rasade imål på 1:42:22 och sågs sedan i massagestugan efteråt.

En tuff dag på alla fronter. Två uvar bland de 550 bästa är ett lysande facit för en klubb i uppgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar