söndag 16 november 2014

Stenhård kamp i GP-finalen

Anders A gjorde processen kort med de andra Uvarna i Äspögruvan när han tog hem 2014 års Grand Prix. Det blev trots detta en dag full av hårda tvekamper, klurigt rävspel och lårmuskler som skrek efter syre.


Anders firar GP-segern
I lördags, just som det ruggigaste novembervädret tryckte sig mot Smålands ödemarker, avgjordes loppet som ännu ett år vunnit kampen om att få vara final i UV Grand Prix: Äspöloppet. Ola skulle försöka försvara sitt GP-guld från Anders som även var ute efter den anrika Uv- trofén för bästa uv i gruvan. Emma var efter sitt mellanår inte speciellt sugen på att lämna uven ifrån sig och Micke gjorde också sitt tredje försök att sno "Ugglis".

Lördagens laguppställning
Det var totalt 10 uvar som gjorde upp om titeln; förutom ovan nämnda hoppades rutinerade äspöuven Martin på att kunna överraska i sin 10e start. Om planeterna stod rätt och något mirakel inträffade skulle han kunna sno silvret från brodern Ola. Ola förväntades ha ännu en hård kamp med Adde som haft en bra säsong hittills och som även var sugen på att slå Emma utan omräkning. Emma sprang för övrigt i en röd mästarhjälm eftersom hon var snabbaste dam i fjolårets Äspölopp. Som vanligt väntades en stenhård tvekamp mellan Anders H och Fredde där Fredde sågs som favorit av spelbolagen. Gunde var tillbaka i gruvan och hoppades på pers och ett bra avstamp inför GP 15. Urpremiär var det för Mattias som inte visste riktigt vad han gett sig in på.

Alla sprang i B-heatet förutom Micke som satte ribban med fina 24:01 trots en tung resa i tunnelensamheten. Övriga uvar hade inte koll på hans tid när de tog hissen ned för att njuta av uppemot 30 minuters plåga. När starten gick flög Anders A iväg i ett furiöst tempo. Även Ola och Adde satte bra fart och fick en lucka till den övriga flocken. Fredde var lite överallt så att han skulle kunna filma galenskaperna. Efter ett par hundra meter gled Martin om Ola och Adde för att se om det fanns chans att Anders skulle krokna. Han plockade placering efter placering tills det bara var Anders och den kvinnliga banrekordinnehavaren Amanda kvar framför. Trots att Anders gick en hel del var avståndet för stort och han höll ett bra tempo när han väl sprang. Anders kom i mål som segrare i heat B på 23:17, strax före Amanda som plockade damtiteln från Emma. Martin kom in som tredje löpare på 24:30, nöjd att ha sprungit hela vägen utan att ge upp för mjölksyran.

Bakom dem, nere i mörkret hade Adde sakta men säkert jobbat sig ikapp Ola som ett tag såg ut att ha en säker ledning. Den sista biten blev en kamp, komplett med dubbelpsykningar och tvivel på den egna kapaciteten. Tillslut visade Adde att han även har en schysst spurt uppför och kunde glida ifrån Ola och vinna med hela 20 sekunder. Adde kom in på 25:11 och Ola på 25:31. En minut senare kom Emma sprintande 26:27 och tog en treje plats i damklassen och den sista ansträngningen skulle visa sig bli guld värd (eller rättare sagt tyg värd). Med mindre än en halv sekund slog hon efter omräkning Anders tid och för därmed behålla Uv-Troféen som mästare i tunneln.

Emma lättad efter att ha lyckats behålla trofén
Publiken fick nu en liten andhämtning men satte Gatoraden i halsen när de såg nästa hårda uvduell. Rapporter från avgrunden hade berättat om att det var Fredde som hade övertaget mot Anders H. Nu visade det sig att Anders smygit ikapp med 1000 kvar och legat och lurat bakom bergsgeten tills det var läge att attackera. Ut genom tunnelöppningen hade Anders ryckt och kunde vika sig över mållinjen på 27:43 11 sekunder innan Fredrik som kom in på 27:54. Redan 33 sekunder senare, på 28:27 kom debutanten Mattias in efter en mycket bra debut som gav mersmak och han lös redan av revanchlust mot framförallt de två uvarna som han haft koll på i de oändliga raksträckorna. Gunde vräkte sig en stund senare över mållinjen med en sekund tillgodo till 36-gränsen (35:59).

Häng i målområdet

Äspöloppet var som vanligt ett mycket trevligt lopp med klanderfri organisation. LK Uven tackar alla för ett fantastiskt bemötande och hoppas att återkomma nästa år.

Anders A tog en välförtjänt seger i årets GP. Han har dominerat serien från start och endast förlorat några enstaka poäng nu under hösten då slaget egentligen redan varit avgjort. Ola följer upp fjolårets guld med ett silver efter en bra säsong. Brodern Martin tog återigen en medalj men fick nöja sig med brons detta året. Fyra blev Anders H som radat upp pers under säsongen följd av Emma som får nöja sig med en titel i år. Adde, som har gjort den bästa säsongen på länge, hamnade på 6e plats följd av Fredde som tog sig förbi GP-debuterande Jonas W i sista loppet. Nia blir i år comebackande Erik Sjökvist som stod över gruvan i år men vi hoppas se både honom och tian Elin P här nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar