måndag 29 oktober 2012

Frityr, Van Gogh och ett marathon

Uvarna Martin och Adde drog till Amsterdam för att roa sig med att springa 42 kilometer en kall och blåsig söndagsförmiddag. Förutom vissa problem att förstå sig på den lokala kollektivtrafiken (vi förstod i alla fall att "bus is full" betyder att chauffören stänger dörren oavsett hur många finska marathonlöpare som står ivägen) fungerade logistiken som vanligt perfekt. Full pott för Uven Tours alltså. Hotellet var en mycket lyxig anläggning i ett av Amsterdams finare kvarter. Konst hade de också, så vi behövde inte ens gå på museum för att uppleva Van Gogh.

Kulturintresserad marathonlöpare tar del av Amsterdams fantastiska konstutbud

På lördagkvällen var det sportexpo och pastaparty. Adde hade på förhand informerat om att pastan antagligen skulle vara friterad eftersom holländarna friterar allt och sedan doppar det i majonäs innan de äter det. Äckligt tyckte uvarna som dock kunde andas ut. Trots att det vilade en tung frityrdoft över hela stadionområdet var maten på pastapartyt över all förväntan. Speciellt fänkålen som Adde smög ner i Martins sallad.

Efter tidig frukost på söndagen bar det av till Amsterdams olympiska stadion, en mäktig arena som var fullpackad av löpare före start. Stämningen var magisk och Vangelis "Conquest of paradise" ekade i högtalarna. Cheesy, nej inte det minsta!

Soundtracket till Amsterdam Marathon

Martin ser inte helt säker ut på att han verkligen vill springa

Adde är sammanbiten innan starten

Starten gick och de båda uvarna drog iväg. Martin öppnade ganska tufft och passerad milen strax under 49 och halvmaran på 1.42. Där bakom tuffade Adde på i ett jämnt tempo: 52 på milen och 1.50 på halvmaran. Martin höll ihop det hela på ett alldeles förträffligt sätt och sprang i mål på finfina 3.27.06, en helt fantastisk tid med tanke på det ganska struliga förberedelserna han ägnat sig åt. Adde gjorde däremot som han brukar och träffade väggen strax efter 25 kilometer. Besviken stapplade han i mål på 4.08.30 och konstaterade "att det här var fan sista gången".

Gladaste uven på stadion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar