tisdag 3 augusti 2010

Åsulllsloppet

En klassiker som återuppstått! Stigmar refererar:

Den andra upplagan av Åsulllsloppet avgjordes på söndagen på Hallandsåsens norra sida längs gamla E6 an. Även om det ofta ses som en lillebror till det betydligt brantare Äspöloppet var det en begivenhet som lockade husbilarna till toppen av den fruktade stigningen. Starten gick i Östra Karup och banan gick 3,2 km med uppförsbacke hela sträckan. Brantast var det den första kilometern då mjölksyran enligt Äspötraditioner fullständigt skulle koka. Husbilarna stannade inte och campade som i tour de france utan skötte supporten rullandes på vägen vilket gav loppet en god stämning.

Det ryktades om rekord i antal deltagande löpare och att LK Uvens triatletstjärna och bergsget Martin Larsson skulle dyka upp tillsammans med Anders som visat bra form under året. Falska alarm utlöstes två gånger då arrangörerna trodde att det var deras bilar som kom sladdande men publiken fick vänta förgäves. Trots detta slogs deltagarrekordet med 50% och kl 12.00 gick starten för loppet.

Det skulle snabbt visa sig bli en uppgörelse om medaljerna mellan tre löpare i LK Uven-dräkter. Redan efter ett par hundra meter fick Adde Persson och Martin Stigmar en lucka till resten av fältet. En bit efter, på tredje plats lade sig David Lundqvist och tog sitt eget tempo för att bevaka tredje platsen. Det var en hel del räv och rackarspel mellan Adde och Martin under de första 500 meterna i den starka stigningen där Adde hela tiden bytte position och tempo för att störa Matins taktik och antagligen kunna köra en spurt den sista flacka kilometern där Martin i så fall kunnat hälsa hem. Martin gick efter en höger/vänster -fint upp och tokkörde från 500 m och framåt för att kunna grilla sönder Adde under den första stigningen vilket länge verkade hopplöst. Efter ca 1300 meter tvingades Adde dock släppa och ta sitt eget tempo efter en forcering av Martin på början av den lite flackare andra kilometern.

Publiken hoppades sedan att Adde skulle kunna spurta sista kilometern men då var avstådet för stort och det hårda tempot hade satt sitt spår i samtliga deltagare. Placeringarna höll sig ända in i mål. Martin rasade i mål på 13:21 följd av Adde på silverplats med tiden 14:39. Bronset togs av David Lundqvist som tog sina första GP-poäng för året med 18:39. Samtliga medaljlöpare fick en behaglig smak av järn i munnen efter loppet vilket tyder på att det var ännu en lyckad tävling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar